Impressie beeld van het Archimedeskwartier, met een groene omgeving en wooncomplexen in de achtergrond

Archimedeskwartier

Wonen, ontmoeten en verbinden

Archimedeslaan 16 in Utrecht heeft een rijke historie. Het was tot 1902 landbouwgrond, daarna heeft er een manege en een windhondenrenbaan gezeten en in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw was de lerarenopleiding van de Hogeschool Utrecht hier gevestigd. Na het vertrek van de Hogeschool heeft de locatie gedurende de maximale termijn van 10 jaar dienst gedaan al tijdelijke woonlocatie voor studenten.

Inkijk in straat van het project waar winkels en terassen bevinden en bewoners wandelen

Over Archimedeslaan

Op dit moment wordt het pand gebruikt al trainingslocatie voor veiligheidsdiensten zoals politie en Marechaussee. Samen met de gemeente Utrecht ontwikkelen wij op deze unieke locatie Archimedeskwartier. Het project omvat circa 1.600 wooneenheden, waaronder studenten- en starterswoningen, een supermarkt en overige kleinschalige voorzieningen. Vanwege de erfpachtsituatie werken we nauw samen met de gemeente Utrecht. 

Groene omgeving van het Archimedeskwartier waar mensen recreëren langs het water

Ruimte voor de Kromme Rijn

In het hart van het Archimedeskwartier ligt straks een autoluwe uitgestrekte groene openbare ruimte. Deze plek laat ruimte over voor de Kromme Rijn, waardoor bewoners hier in de toekomst kunnen recreëren langs het water. Ook het poortgebouw neemt een markante plek in. Dit gebouw kent een dubbele stedenbouwkundige functie: het weren van het geluid van de snelweg én het continueren van de groenstructuur en de Kromme Rijn.

3 wooncomplexen in een groene omgeving waar een persoon langs wandeld
Brede brug waar men over loopt en fietst richting de nieuwbouw complexen in het Archimedeskwartier