Situatietekening Noorderkwartier Zwolle

Zwolle breidt uit met een levendige en groene stadswijk: het Noorderkwartier

Zwolle staat aan de vooravond van een nieuwe en ambitieuze ontwikkeling in het Stadshart: het Noorderkwartier. Dit gebied, waar onder andere het oude Belastingkantoor, Hedon, De Spiegel, het Noordereiland, Collectie Overijssel en parkeergarage Diezerpoort liggen, wordt omgevormd tot een levendige en groene stadswijk.

Noorderkwartier Zwolle bestaand

Een stadswijk vol betekenis

Samen met Rijksvastgoedbedrijf, VanWonen, DeltaWonen, Lenferink en Gemeente Zwolle werken wij aan Noorderwartier: een groene en levendige stadswijk als uitbreiding van de binnenstad. Wonen, werken en ontmoeten staan hier centraal. Het Noorderkwartier krijgt 750 nieuwe woningen en een stadspark aan de singel. Het gebied bouwt voort op de rijke culturele identiteit van Zwolle, met iconen zoals Theater de Spiegel en De Librije én nieuwe voorzieningen zoals een openluchttheater, een cultuurplein en een basisschool. 

Het college van van burgemeester en wethouders heeft het Ruimtelijk Ontwikkelplan voor het Noorderkwartier goedgekeurd . Dit is een belangrijpe en prachtige mijlpaal voor de ontwikkeling van deze nieuwe, levendige en groene stadswijk, die de binnenstad uitbreidt en met Dieze verbindt.

 

Noorderkwartier Zwolle

Het creatieve hart van de stad

Het Noorderkwartier wordt zo het creatieve hart van de stad, met veel waarde voor de wijk Dieze, de binnenstad en de regio. De 750 woningen bestaan uit een mix van grondgebonden woningen en appartementen. Naast nieuwbouw worden ook bestaande gebouwen omgevormd tot woningen. 

Het project benadrukt duurzaamheid door oude gebouwen te hergebruiken en wateropvang te integreren om overstromingen te voorkomen. Bewoners delen straks parkeerplekken via mobiliteitshubs en buurtvoorzieningen zijn op loopafstand. 

De start van de woningbouw is gepland voor 2027. Ondertussen brengen initiatieven, voor en met de buurt, zoals moestuinen, sportactiviteiten en horeca het Noorderkwartier nu al tot leven.

Buurtbewoners en organisaties dachten mee via avonden, gesprekken en een klankbordgroep. Het stedenbouwkundig bureau West 8 vertaalde samen met de betrokken partijen alle ideeën naar het Ruimtelijk Ontwikkelplan.