Duurzaamheid

Duurzaam bouwen in het bos met respect voor mens, dier en milieu

Duurzaam denken én doen worden steeds meer omarmd door de bouwsector. Het is immers ook onze taak om ervoor te zorgen dat we zuinig omgaan met eindige grondstoffen en het milieu zo min mogelijk belasten. Circulariteit, energiezuinigheid, biodiversiteit én klimaatadaptie zijn daarbij belangrijke kernwaarden, die we bij al onze projecten zoveel mogelijk in de praktijk brengen. Ook gaat duurzaam bouwen over respect. Respect voor de bouwlocatie en de geschiedenis ervan. En respect voor de aanwezige natuur en de mensen en dieren die er al wonen. Duurzaam bouwen in het bos met respect voor mens, die en milieu: op Buitenplaats Koningsweg in Arnhem brengen we dit in de praktijk tijdens de bouw van 21 herenhuizen in het bos; op de rand van de Hoge Veluwe.

Respect voor de geschiedenis
Buitenplaats Koningsweg kent een rijke historie en herbergt prachtige verhalen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hier door de Duitsers het grootste militaire vliegveld in bezet gebied gebouwd: ‘Fliegerhorst Deelen’, met kazerneterreinen vermomd als boerendorpjes en vliegtuighangars als boerenschuren. Zo stonden er ooit zes legeringsgebouwen op het terrein dat later Kamp Koningsweg Noord (KKN) werd genoemd. Hier woonden de Blitzmädel; Duitse dames die werkzaam waren in de Diogenes-bunker. Van de zes oorspronkelijke gebouwen bleven alleen KKN 4, 5 en 6 bewaard. De verdwenen gebouwen KKN 1, 2 en 3 worden nu op dezelfde plek herbouwd, met daarin 21 luxueuze herenhuizen. De drie gebouwen zijn contourreconstructies van de panden die er tijdens de oorlog stonden en beschikken over dezelfde vorm en footprint als de gebouwen die er ooit stonden.

 


Circulair en hernieuwbaar
Voor de herenhuizen in KKN 1, 2 en 3 maken we zo veel mogelijk gebruik van onderdelen en grondstoffen die vrijkomen bij de sloop van oude gebouwen. Zo worden de vloeren en de kelder uitgevoerd in gerecycled beton. Woningscheidende wanden en kopgevels zijn van kalkzandsteen, gemaakt van caldubo elementen. De vlonders worden gemaakt van onderhoudsvrij kunststof KLP, gemaakt uit gerecycled plastic, niet geïmpregneerd en altijd weer recyclebaar. De langsgevels worden volledig uitgevoerd in houtskeletbouw en ook de kozijnen zijn van hout, dus hernieuwbaar. Dat allemaal bij elkaar opgeteld zorgt voor zeer circulaire woningen die ook in gebruik meer dan duurzaam zijn.

Verwarming en elektriciteit
De herenhuizen worden gasloos opgeleverd. Een luchtwarmtepomp zorgt voor lage temperatuur vloerverwarming die je in elke kamer afzonderlijk kunt regelen. Ook zorgt de pomp voor koeling in de zomer. Op het dak van de woningen liggen zonnepanelen die zorgen voor de elektriciteit in huis. Daarbij zijn de woningen optimaal geïsoleerd en voorzien van triple glas.

Respect voor de omgeving
Ook tijdens de bouw staan duurzaamheid en respect voor de plek centraal. De bouwkraan wordt geplaatst op een plek waar hij past. Er worden dus geen bomen omgezaagd om ruimte te maken voor de kraan, maar we kijken goed naar hoe we de bestaande omgeving intact kunnen houden. Dat doen we ook door bomen te beschermen en ze te ommantelen. Maar ook door geen bouwmaterialen of machines op te slaan onder de boomkronen. De extra druk op de wortels kan er namelijk voor zorgen dat bomen doodgaan. Daarbij geven we het landschap op Buitenplaats Koningsweg opnieuw vorm door oude gebouwen te slopen en grote delen asfalt te verwijderen en zo meerdere hectaren nieuw bos te laten ontstaan. Tot slot worden er op Landgoed Schaarsbergen, in de directe omgeving van Buitenplaats Koningsweg, maatregelen getroffen voor het meer vastleggen van CO2. Voorbeelden van maatregelen zijn het bevorderen van natuurlijke verjonging, het onderplanten met strooisel-verbeterende boomsoorten en het aanplanten van soorten die naar verwachting beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Landgoed Schaarsbergen is één van de drie door VolkerWessels geselecteerde FSC-gecertificeerde bossen die we de komende jaren beter bestand willen maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Op termijn willen we het hout afkomstig uit deze bossen in eigen bouwprojecten toepassen. Ook op die manier voegen we waarde toe aan het begrip duurzaam bouwen. Met respect voor mens, dier en het milieu.

Lees hier meer over Buitenplaats Koningsweg